Vakantie Baskenland

Baskenland ligt op zo’n 2 uur vliegen af van Nederland. De temperaturen in Baskenland liggen in de zomer gemiddeld rond de 21° C, heerlijk voor een zonvakantie dus! Bovendien ligt de temperatuur van de zee gedurende het hele jaar tussen de 17° C en 24° C, wat een duik in het heldere zeewater zeer uitnodigend maakt. De natuur van de regio is bovendien prachtig: je zult je in een sprookjeswereld wanen!
Landschap

Het landschap van Baskenland bestaat voornamelijk uit groene heuvels, sierlijke zandstranden en de Pyreneeën. De kust heeft een hoop variatie met witte stranden, mooie baaien en soms hoge kliffen.Het groene uiterlijk wordt gevormd door een grote verscheidenheid aan flora. Uitgestrekte bossen met vooral eikenbomen, beukenbomen en naaldbomen domineren grote delen van Baskenland. Binnen de regio zie je dat er een paar grote concentraties zijn waar mensen wonen. Met name in Spanje zie je dat veel mensen in steden wonen en er buiten de steden sprake is van een vrij kleine bevolkingsdichtheid. Bilbao is veruit de grootste stad, gevolgd door Vitoria-Gasteiz, Pamplona en San Sebastián.

Bezoeken

Wie Baskenland bezoekt die zal ervaren dat het er anders is dan wat je in Frankrijk of Spanje gewend bent. Dit gevoel is volgens ons sterker in Spanje dan in Frankrijk. Dat komt vooral omdat het klimaat van Baskenland zoveel afwijkt van wat je in zeer grote delen van Spanje gewend bent. Voor ons beleving is het dan al sneller ‘minder Spaans’ dan wanneer dat niet het geval zou zijn. Baskenland heeft een gematigd zeeklimaat dat meer op het Nederlandse klimaat lijkt dan op het klimaat dat je van de costa’s van Spanje kent. Het is er gemiddeld wat warmer, maar ook wat natter. In Frans Baskenland zul je merken dat er vaak veel wind staat, vooral aan de kust. Wie niet zozeer van grote hitte houdt is Baskenland vaak prettiger dan andere delen van Spanje of Zuid-Frankrijk. Niet voor niets dat vooral in deze tijd van klimaatverandering mensen steeds vaker voor een vakantie in Baskenland kiezen.

Voor bezoekers is de eigen identiteit van Baskenland de grootste charme van de streek. Het lijkt eigenlijk of je met een andere land te maken hebt. Daarnaast is het culinair een fantastische regio. Al eeuwenlang is alles dat afkomstig is uit de visvangst een belangrijke basis voor wat de Basken eten. Men heeft, vooral in Spaans Baskenland, de vis- en andere gerechten naar een hoog niveau weten te tillen. Naast de drie maaltijden die je per dag meestal nuttigt is er in Spaans Baskenland ook nog het fenomeen ‘pintxos’. Op onze pagina over eten en drinken in Baskenland lees je meer over dit onderwerp.